



reizen met een daktent
Reizen met een daktent is dé perfecte manier om je vakantie naar een hoger niveau te tillen. Het biedt avontuur, vrijheid en gemak, en het is een geweldige manier om jezelf onder te dompelen in de natuur terwijl je toch comfortabel blijft.
Geschikte slaapplek
Met een daktent hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van een geschikte slaapplek, want je hebt jouw eigen mobiele slaapkamer altijd bij je. Het biedt ook een ongelooflijk uitzicht op de omgeving, vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang.
Het opzetten van een daktent is eenvoudig en snel, waardoor je meer tijd hebt om te genieten van de omgeving en minder tijd kwijt bent aan het opzetten van je slaapplek en je dus langer kunt genieten van alles wat je onderweg graag zou willen zien.


On- en Offroad
Bovendien is het hebben van een daktent een geweldige manier om te reizen en nieuwe avonturen te beleven in de natuur, maar ook in de steden die op je route liggen, want met een auto incl. daktent past je auto ook door die leuke smalle straatjes.
Reizen met een daktent biedt de perfecte mix van comfort, avontuur en beleving, waardoor het een onvergetelijke ervaring is.
Wildkamperen
Wildkamperen is een manier om het dichtstbij de natuur te zijn en in combinatie met de daktent geeft dit een hele unieke ervaring. Maar waar is het toegestaan en wat zijn de regels? Bereid je goed voor met betrekking tot de regels die gelden in het land wat betreft toegang tot natuurgebieden en wildkamperen.
Houd je ook aan ‘Leave No Trace’ (LNT), dit houdt in dat je zo min mogelijk impact maakt op de natuurlijke omgeving waarin je verblijft. Je laat geen sporen achter van je aanwezigheid, zodat iedereen hier van kan blijven genieten.
Naast wildkamperen zijn er natuurlijk ook genoeg mooie campings of andere kampeer mogelijkheden in Europa om je tent op te zetten.


Lekker slapen
Lekker slapen doe je in een bed wat waterpas staat, dit geldt ook voor slapen in de daktent, je dient de auto altijd zo vlak mogelijk te parkeren. Indien je niet op een vlakke locatie overnacht, probeer dan de auto te levelen door middel van bijvoorbeeld een steen of stuk hout te plaatsen onder één of meerdere wielen om de auto alsnog vlak te zetten. Indien de tent wordt opgezet en belast in een ongelijke hoek, kan dit schade opleveren.
Het wordt aangeraden de daktent regelmatig te laten luchten door deze goed open te zetten om condensatie in de tent te voorkomen, hierdoor blijft de tent mooi droog en fijn om in te slapen.
Leave no trace
“Leave No Trace” zijn regels voor buitensporters om hun impact op het milieu te verminderen tijdens het genieten van de natuur. Deze regels zijn:
1. Plan vooruit en bereid je voor: Door je goed voor te bereiden op je avontuur, zoals het controleren van weersomstandigheden en het onderzoeken van het gebied dat je zult bezoeken, kun je situaties vermijden die schade aan het milieu kunnen veroorzaken.
2. Reis en kampeer op duurzame oppervlakken: Blijf op aangewezen paden en kampeerterreinen om het vertrappen van gevoelige vegetatie en bodemerosie te voorkomen.
3. Afval op de juiste manier afvoeren: Neem al je afval mee en raap eventueel afval onderweg op. Menselijk afval moet minstens 15-20 centimeter diep begraven worden en minstens 60 meter bij waterbronnen vandaan.
4. Laat achter wat je vindt: Vermijd verstoring van planten, stenen en andere natuurlijke kenmerken, en laat ze achter zoals je ze hebt aangetroffen, zodat anderen ervan kunnen genieten.
5. Minimaliseer de impact van kampvuren: Volg voorschriften met betrekking tot kampvuren, en als vuren zijn toegestaan, gebruik dan bestaande vuurringen of haardvuren om de impact op het omringende gebied te minimaliseren.
6. Respecteer het wildleven: Bekijk dieren van een afstand en voer ze nooit of benader ze niet.
7. Wees attent ten opzichte van andere bezoekers: Houd geluidsniveaus laag, geef andere wandelaars voorrang op het pad en respecteer het vredige genot van de natuur door anderen.
Het naleven van deze principes zorgt ervoor dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de schoonheid van de natuur in de buitenlucht.

Noorwegen & Zweden
In Noorwegen en Zweden geldt het allemansrecht. Dat betekent dat je overal mag overnachten, uiteraard zijn er een aantal uitzonderingen en dien je je wel aan wat basis regels te houden. Respecteer de natuur en de omgeving.

Finland
Wild kamperen is in Finland toegestaan op voorwaarde dat er geen schade wordt aangericht aan de natuur en alles netjes wordt opgeruimd. Hiervoor geldt het Finse principe van jokamiehen oikeudet: het recht van iedereen om te wandelen, sporten en verblijven in de openbare natuur, onder voorbehoud van verantwoordelijk gedrag.

Schotland
Dankzij de Scottish Outdoor Access Code heb je toegang tot een groot deel van het land en het water van Schotland als je je verantwoord gedraagt. De code is gebaseerd op drie beginselen: Respecteer anderen, houd rekening met de natuur en neem verantwoordelijkheid voor je acties. Vanwege overmatig gebruik gelden er echter speciale regels voor wildkamperen in Loch Lomond & The Trossachs National Park. Dit betekent dat kamperen alleen is toegestaan op campings of met een speciale vergunning, een camping permit.

Baltische Staten
Voor Estland, Letland en Litouwen geldt ook het allemansrecht. Je mag in principe overal overnachten, maar respecteer de natuur en de omgeving. Overnachten in natuurgebieden of nationale parken is slechts beperkt toegestaan. Overnachten op privéterrein is alleen toegestaan met toestemming van de eigenaar en overnachten in steden of stedelijke gebieden en in de buurt van huizen is verboden.

Zwitserland
In Zwitserland is wildkamperen toegestaan als je boven de boomgrens van 2.000 m hoogte blijft. Er zijn hier en daar uitzonderingen onder de boomgrens. Het is altijd verboden om in natuurreservaten en andere beschermde gebieden te kamperen.
Verboden voor wildkamperen
Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Engeland, Ierland, Italië, Spanje, Portugal, Slovenië, Griekenland, Bulgarije, Kroatië en Denemarken


